Midt i brandvarmt marked: Kapitalfond rejser 500 mio. kr. til Danmarks bedste ejerledere

Industri Udvikling har rejst 500 mio. kr. til en ny fond, som skal investeres i veldrevne - typisk ejerledede - selskaber.

Af Kasper Brøndgaard Andersen

Kapitalfonden Industri Udvikling har rejst 500 mio. kr. til sin seneste og femte fond, der skal investeres i mindre og mellemstore virksomheder, som gerne vil have en aktiv minoritetsejer ombord.

I løbet af efteråret ventes det, at fonden som følge af igangværende dialoger med investorer vokser til højst 900 mio. kr., der skal investeres over de næste fem-syv år.

Managing partner Dan Højgaard Jensen glæder sig over, at det bl.a. er lykkedes at få ejerledere fra enten nuværende eller tidligere Industri Udvikling-selskaber ombord.
»Vi har jo store og mindre investorer med, men det er et dejligt skulderklap, at vi kan få folk, der kender os på godt og ondt til at skyde sparepenge ind i vores nye fond,« siger han.

Rekordlave renter har øget appetitten på alternative investeringer som kapitalfonde hos bl.a. institutionelle investorer, men det har også fået kritikere til at råbe vagt i gevær, fordi den stigende interesse betyder højere priser og lavere forventede afkast, end hvad der har været muligt historisk.

Ifølge den amerikanske hedgefond Verdad Capital slog 70 pct. af kapitalfondene fra 1980-2010 aktiemarkedet med omkring 10 pct. eller mere om året før omkostninger, har stifteren Dan Rasmussen tidligere fortalt til Finans.

I kølvandet på finanskrisen er historien en anden.
Her har mange haft vanskeligt ved at følge med aktiemarkederne.

Ifølge Dan Højgaard Jensen fra Industri Udvikling er loftet på den nyeste fond bevidst sat ved 900 mio. kr., så kapitalfonden kan operere i et segment, der er for småt til størstedelen af de fonde, som er aktive i Danmark.

I stedet for at møde nordiske storspillere som Axcel, Polaris, EQT, Altor og Adelis, opererer Industri Udvikling i et segment med mindre kendte navne som Blue Equity, Executive Capital, Capidea og Kirk Kapital.

»Hvis vi fik en fond på 1,5 mia. kr., skulle vi bokse med alle de andre,« siger Dan Højgaard Jensen.

»Vi kan se, at nogle kolleger og konkurrenter, som har fået rigtig mange penge ind, har svært ved at få dem ud at arbejde.«
Industri Udvikling adskiller sig fra langt størstedelen af de nordiske såvel som globale kapitalfonde ved, at fonden kun investerer i minoritetsposter - typisk i forbindelse med et generationsskifte eller et såkaldt management-buy-out/management-buy-in, hvor ledelsen overtager ejerskabet og har brug for en finansiel partner.

Alternativt i forbindelse med kapital til vækst - enten organisk eller i forbindelse med opkøb.

Siden etableringen i 1994 er det blevet til 140 investeringer og en portefølje, som i dag består af 26 selskaber.
Mens Industri Udviklings tre første fonde bl.a. investerede i virksomheder, der var i uføre, har strategien siden fond fire været at investere i veldrevne business to business-selskaber.

Efter et par gode salg i fjor af bl.a. it-virksomheden Omada samt Carsoe, der laver procesudstyr til
fødevareindustrien, kan Industri Udviklings fond fire prale af en intern rente, som er en måde at måle afkastet på, på 9,7 pct.

Dan Højgaard Jensen forventer, at det tal kan blive næsten dobbelt så højt, når fonden er afviklet.

Ino Dimsits, adm. direktør i AKF-koncernen, har investeret i tre ud af fire Industri Udvikling-fonde og er også gået med i den nye.
Dimsits er ikke nervøs for, at Industri Udvikling får svært ved at få pengene i arbejde, fordi fonden er en nichespiller, der alene fokuserer på minoritetsposter.

Sidste år fik Industri Udvikling 180 henvendelser fra interesserede sælgere, hvilket mundede ud i besøg hos 50 virksomheder.
Dermed synes der at være en fin pipeline af muligheder.

»Der er masser af danske familievirksomheder, hvor man er nervøs for at give slip på det hele på én gang, men hvor man alligevel har behov for at få nye kræfter ind - nogen der kan hjælpe dem videre i virksomhedens udvikling,« siger Ino Dimsits.
»Så potentialet er der i hvert fald.«

De nye investorer i fond fem er blevet stillet et afkast i omegnen af 15 pct. årligt i udsigt over fondens levetid.

Det skal bl.a. hjælpes på vej ved at undgå kriseramte virksomheder eller turnarounds (i de senere år er Industri Udvikling-investeringerne Totalwind, Eurotherm og Falck Schmidt gået konkurs) samt ved et mere aktivt ejerskab i tæt samspil med ledelsen i de enkelte selskaber.

»Det er bare en anden måde, end vi har arbejdet på historisk,« siger Dan Højgaard Jensen.
»Men til syvende og sidst handler det jo om at få investeret i de rigtige ejerledere rundt omkring. Længere er den ikke.«

Finans erhverv, august 2019

Dan Højgaard Jensen er adm. direktør i Industri Udvikling

Dan kan kontaktes på:

Tlf.: 23 32 76 50
Mail: dhj@industriudvikling.dk