ICEpower: Direktører blev ejerledere for en overkommelig pris

Da Industri Udvikling købte ICEpower af B&O sammen med ledelsen, blev der brugt en model, hvor ledelsen og Industri Udvikling delte ejerskabet ligeligt. Midlet var en kombination af aktie- og lånekapital. ”Det er det bedste, der kunne ske for os”, siger adm. direktør Keld Lindegaard Andersen.

Direktører, der vil købe en virksomhed ud af en større koncern, eller blot købe en virksomhed, kan blive herre i eget hus, selvom deres økonomiske formåen er forholdsvis beskeden.

Industri Udvikling (IU) har senest praktiseret en sådan model, da IU primo maj 2016 investerede i virksomheden ICEpower, som B&O solgte, fordi den ikke var en del af kerneforretningen fremadrettet.

ICEpower fremstiller forstærkere til den høje ende af markedet – såkaldte klasse D-forstærkere. Det er forstærkere med en effekt fra 100 watt og op til 1.200 watt. Men i fremtiden vil ICEpower kunne producere forstærkere på op til 7k watt.  Dem bruger man f. eks. på fodboldstadions og i koncerthaller.

ICEpowers produkter består af en række plug & play forstærkermoduler, nogle forstærker-chips, licensbærende forstærkermoduler til automotive-industrien samt et software-produkt til styring og tuning af lyd i bærbare produkter (f.eks. tablets og notebooks).  Kunderne er avancerede lydproducenter som amerikanske Bose og japanske Yamaha. De har hidtil produceret alle komponenter selv, men begynder nu at bruge forstærkerne fra ICEpower. De nye forstærkere, der er meget effektive og kun afgiver lidt varme, gør det muligt at producere mindre og lettere højttalere med stor lyd.

ICEpowers direktør Keld Lindegaard Andersen, 55 år og salgsdirektør Mads Emil Solgaard, 33 år, købte henholdsvis 30 og 20 pct. af aktiekapitalen i ICEpower , mens Industri Udvikling overtog den anden halvdel af aktierne. Størstedelen af købsprisen, som Struer-virksomheden fik for ICEpower, blev finansieret gennem ansvarlig lånekapital og lån til virksomheden. Industri Udvikling gjorde det samtidig muligt for de to direktører at opnå attraktive lånevilkår til finansiering af de aktieposter, som de købte.

Modellen er rigtig god
”Jeg synes modellen er rigtig god for os. Vi kommer udadtil og i realiteten også i praksis til at stå som de faktiske ejere af virksomheden, og det er en fordel, når vi skal aftale og forhandle med kunder i udlandet. Kunderne ved på den måde, hvor de har os og at vores forretning ikke er defokuseret af interne hensyn”, siger Keld Lindegaard Andersen.

”Vi har i årevis været hæmmet af, at beslutningerne i ICEpower skulle træffes på et grundlag, hvor moderselskabets interesser kom i første række. Nu kan vi udvikle virksomheden, som vi hele tiden har ønsket. Vi gør det i et samspil med Industri Udvikling, som går meget pragmatisk til værks. IU kommer ikke med løsningerne. Dem forventer de, at vi har.  Vi sparrer til gengæld meget gerne med dem om de svære processer. Hele det her set up har givet os en fantastisk frihed, og vi vil gøre vores bedste for at gøre ICEpower til en stor succesfuld virksomhed”, tilføjer han.

”Jeg har igennem hele min professionelle direktør-karriere oplevet, at der er meget politik i koncerner med mange udskiftninger på ledelses-, direktions-, og bestyrelsesniveau. Det kan være svært at skabe det fornødne momentum til at udvikle en virksomhed, hvis politik styrer agendaen. Med Industri Udvikling har vi et rent kommercielt fokus. Begge parter er fokuseret på at udvikle virksomheden ud fra dens potentiale”, forklarer Keld Lindegaard Andersen.
Keld Lindegaard Andersen fortæller, at flere købere var inde over den proces, der blev indledt, da B&O besluttede at sælge ICEpower. Både industrielle købere og kapitalfonde var interesserede. De andre fonde ville dog have aktiemajoriteten.

”Hos de andre fonde fik vi kun mulighed for at overtage en lille aktiepost. Det var så at sige kapitalfonden, der havde taget os ombord. Nu kan vi sige, at vi har købt virksomheden med Industri Udvikling ombord”, forklarer Keld Lindegaard Andersen.

Andre direktører kan også bliver ejerledere
Ronnie Møller-Thorsøe, der er partner i Industri Udvikling og har gennemført handlen med B&O, påpeger, at også andre direktører kan blive selvstændige ejerledere efter den model, som er anvendt i ICEpower.

”Vi ser gerne, at direktører har en stor ejerandel – at de bliver ejeledere og kan sige, at de ejer virksomheden sammen med os. Vi har erfaring for, at det giver gode resultater for begge parter”, siger han.

Han tilføjer, at både eksisterende og nye kunder har taget vældig godt imod nyheden om, at ICEpower er blevet selvstændig  med ledelsen som storaktionærer.    

 

 

For mere information

Kontakt:
Ronnie Møller-Thorsøe på
tlf. 28 95 20 20 eller mail: rmt@industriudvikling.dk

Læs mere om ICEpower

Klik her for at gå til virksomhedens beskrivelse, inkl. økonomital mv.