MBO

ICEpower A/S: Direktører blev ejerledere

Da Dansk Ejerkapital sammen med ledelsen købte ICEpower ud af B&O, blev ejerskabet delt ligeligt. ”Det er det bedste, der kunne ske for os”, siger ICEpowers direktør.

×

Direktører, der vil købe en virksomhed ud af en større koncern, eller blot købe en virksomhed, kan blive herre i eget hus, selvom deres økonomiske formåen er forholdsvis beskeden.

En sådan model blev praktiseret, da Dansk Ejerkapital i maj 2016 investerede i virksomheden ICEpower med den daværende ledelse. Muligheden for købet bød sig til, da den tidligere ejer Bang & Olufsen ikke så ICEpower som en del af kerneforretningen fremadrettet.

ICEpower fremstiller forstærkere til den høje ende af markedet – såkaldte klasse D-forstærkere. Det er forstærkere med en effekt fra 100 watt og op til 1.200 watt. I fremtiden vil ICEpower kunne producere forstærkere på op til 7k watt.  Dem bruger man f. eks. på fodboldstadions og i koncerthaller.

ICEpowers produkter består af en række plug & play forstærkermoduler, nogle forstærker-chips, licensbærende forstærkermoduler til automotive-industrien samt et software-produkt til styring og tuning af lyd i bærbare produkter (f.eks. tablets og notebooks).  Kunderne er avancerede lydproducenter som amerikanske Bose og japanske Yamaha. De har hidtil produceret alle komponenter selv, men begynder nu at bruge forstærkerne fra ICEpower. De nye forstærkere, der er meget effektive og kun afgiver lidt varme, gør det muligt at producere mindre og lettere højttalere med stor lyd.

En effektiv model
ICEpowers direktør, Keld Lindegaard Andersen, og salgsdirektør, Mads Emil Solgaard, købte henholdsvis 30 og 20 pct. af aktiekapitalen i ICEpower, mens Dansk Ejerkapital overtog den anden halvdel af aktierne. Størstedelen af købsprisen, som B&O fik for ICEpower, blev finansieret gennem ansvarlig lånekapital og lån til virksomheden. Dansk Ejerkapital gjorde det samtidig muligt for de to direktører at opnå attraktive lånevilkår til finansiering af de aktieposter, som de købte.

”Jeg synes modellen er rigtig god for os. Vi kommer udadtil og i realiteten også i praksis til at stå som de faktiske ejere af virksomheden, og det er en fordel, når vi skal aftale og forhandle med kunder i udlandet. Kunderne ved på den måde, hvor de har os, og at vores forretning ikke er defokuseret af interne hensyn,” siger Keld Lindegaard Andersen og tilføjer:

”Vi har i årevis været hæmmet af, at beslutningerne i ICEpower skulle træffes på et grundlag, hvor moderselskabets (B&O) interesser kom i første række. Nu kan vi udvikle virksomheden, som vi hele tiden har ønsket. Vi gør det i et samspil med Dansk Ejerkapital, som går meget pragmatisk til værks. Dansk Ejerkapital kommer ikke med løsningerne – dem forventer de, at vi har.  Vi sparrer til gengæld meget gerne med dem om de svære processer. Hele det her set up har givet os en fantastisk frihed, og vi vil gøre vores bedste for at gøre ICEpower til en stor succesfuld virksomhed”.

Keld Lindegaard Andersen fortæller, at flere købere var inde over den proces, der blev indledt, da B&O besluttede at sælge ICEpower. Både industrielle købere og kapitalfonde var interesserede. De andre fonde ville dog have aktiemajoriteten.

”Hos de andre fonde fik vi kun mulighed for at overtage en lille aktiepost. Det var så at sige kapitalfonden, der havde taget os ombord. Nu kan vi sige, at vi har købt virksomheden med Dansk Ejerkapital ombord,” forklarer Keld Lindegaard Andersen og fortsætter:

”Jeg har igennem hele min professionelle direktørkarriere oplevet, at der er meget politik i koncerner med mange udskiftninger på ledelses-, direktions-, og bestyrelsesniveau. Det kan være svært at skabe det fornødne momentum til at udvikle en virksomhed, hvis politik styrer agendaen. Med Dansk Ejerkapital har vi et rent kommercielt fokus. Begge parter er fokuseret på at udvikle virksomheden ud fra dens potentiale”.

Direktører som ejerledere
Ronnie Møller-Thorsøe, partner i Dansk Ejerkapital, har gennemført handlen med B&O og påpeger, at også andre direktører kan blive selvstændige ejerledere efter den model, som er anvendt i ICEpower.

”Vi ser gerne, at direktører har en stor ejerandel – at de bliver ejerledere og kan sige, at de ejer virksomheden sammen med os. Vi har erfaring for, at det giver gode resultater for begge parter,” siger Ronnie Møller-Thorsøe og tilføjer afslutningsvis, at både eksisterende og nye kunder har taget vældig godt imod nyheden om, at ICEpower er blevet selvstændig med ledelsen som storaktionærer.